Site icon Bituk Media

Собаки Судного дня: вчені назвали породи улюбленців, які не виживуть без людей

Бродячий собака на даху покинутої будівлі. Зображення - Harshil Shubham/EyeEmn via Getty Images

Легко дивитися в захоплені очі наших домашніх улюбленців і думати, що вони були б абсолютно безпорадними без нас. Навіть думки про домашнього собаку, що живе десь у дикій природі, достатньо, аби деякі власники впали у відчай. Але уявіть, якби люди раптово зникли, а собакам довелось виживати самотужки. Чи змогли б вони дати собі раду у світі без людей? Вчені мають відповідь на це запитання, а ще вони шокують – собакам було б навіть краще.

Про це розповідає Live Science. 

Оскільки всі собаки є родичами вовків, вони зможуть вижити на цьому світі без господарів, переконана Джессіка Пірс. Вона – викладачка Центру біоетики та гуманітарних наук Медичного кампусу Університету Колорадо та автор книги “Собачий світ: уявити собі життя собак у світі без людей”. За її словами, собаки “зберегли частину навичок і характерну поведінку цих хижаків. Це означає, що собаки знають, як полювати і як добути собі їжу”.

Залишившись без людей у випадку апокаліпсису, кращі друзі людини пройдуть шлях назад до того моменту, коли вони були вперше приручені, здичавіють і  житимуть, як звичайні дикі тварини. От тільки не всі породи собак зможуть пережити таке повернення до витоків. Багато порід виведені так, що просто не зможуть вижити в дикій природі.

Зображення – be.chewy.com

Практично не мають шансів на виживання собаки з пласкою мордою, наприклад, мопси і бульдоги, а також інші подібні породи домашніх улюбленців. Ці собаки мають великі проблеми зі здоров’ям, і мисливцями їм, швидше за все, не стати. Має значення й присутність хвоста – собаки з короткими хвостами не зможуть взаємодіяти з дикими тваринами, тому теж не виживуть.

Вчені пояснюють це так. Собачий хвіст – це інструмент, що дає чіткі сигнали про емоційний стан тварини. Безхвості собаки позбавлені такої можливості. А отже, буде порушено правильну комунікацію з дикими видами. У таких порід собак більша ймовірність стати жертвами нападу і загинути. З іншого боку, вчені вважають, що деякі колишні домашні собаки згодом почнуть схрещуватися з вовками та дикими собаками, що, своєю чергою, призведе до появи більш пристосованих до життя дворняг.

За словами Фредеріки Рендж з Віденського університету ветеринарної медицини (Австрія), насправді у собак і вовків набагато більше спільного, ніж ми думаємо. І єдине, що поділяє цих тварин – це людина.

Зображення – stevedalepetworld

Деякі власники собак можуть запитати себе, а чи не стануть нещасними домашні улюбленці від того, що поряд не буде людей? Фахівці запевняють, що колишні домашні улюбленці без господарів стануть навіть щасливішими. “Собакам не вистачає головного – свободи дій”, – каже Пірс. Собаки зможуть гуляти і робити взагалі все те, що схочеться – і жодних психологічних проблем.

За словами Фредеріки Рендж, для бродячих псів наявність їжі є важливішим чинником, ніж спілкування з людьми.

“Якщо всі люди на Землі зникнуть, то головною проблемою для колишніх домашніх собак буде пошук їжі. Втрата соціального партнера, тобто людини, не стане для них трагедією. Якщо у собак буде їжа, то вони будуть дуже щасливими тваринами навіть без нас”, – каже Рендж.

Раніше BitukMedia розповідало – вчені нарешті визначились, чи виляє хвіст собакою.