Site icon Bituk Media

Гонитва за дев’ятою: астроном розраховує знайти ще одну планету Сонячної системи

Художнє зображення Планети-9. Tom Ruen; ESO/S. Brunier, Wikimedia Commons

Астроном Ман Хо Чан з Педагогічного Університету Гонконгу запропонував спосіб, як знайти Планету-9, яка, як вважається, існує десь на околицях Сонячної системи. Саме небесне тіло, за припущеннями вченого, може бути темним, як чорна діра, а тому недоступне для нашого спостереження. Але видати Планету-9 можуть її супутники. Можливо, земна апаратура зможе колись зафіксувати їхні теплові сигнали.

Про це розповідає Science Alert. 

На сьогодні у вчених зібралось чимало даних, що вказують на те, що на краю Сонячної системи може ховатися ще одна планета. Її прийнято називати Планетою-9. Непрямим свідченням її існування можуть бути орбіти деяких об’єктів в поясі Койпера – їхнє незвичайне групування може пояснюватись гравітаційним порушенням. 

Згідно з розрахунками, його створює тіло, що за своєю масою перевершує Землю в 5–10 разів. Якщо це планета, то вона обертається навколо Сонця на відстані 400–800 відстаней Землі від Сонця.

Виявляти об’єкти на такій відстані дуже складно. За результатами останніх досліджень прийнято вважати, що Планета-9 є темним об’єктом. Чорна діра з такими характеристиками була б дуже маленькою і не випромінювала ніякого світла, міркують астрономи.

А от китайський астроном подивився на завдання з іншого боку. Ман Хо Чан виходив з того, що багато об’єктів у нашій системі мають супутники. Простою мовою, чимало планет просто захопили камені, що “пролітали” поряд, і тепер утримують їх за допомогою своєї гравітації.

Згідно з обчисленнями Чана, у Планети-9 теж, швидше за все, є безліч супутників. Область, де повинна знаходитися планета, сповнена так званих транснептунових об’єктів (вони обертаються по орбіті навколо Сонця на відстані більшій, ніж у Нептуна). Здебільшого це камені, шматки крижаної породи. За розрахунками астронома, небесне тіло з масою дев’ятої планети мало б захопити щонайменше два десятки таких каменів розміром від 140 кілометрів у поперечнику.

Захоплені планетою, вони мають неправильні еліптичні орбіти. Тобто гравітаційна напруга, що чиниться на супутник, змінюється в міру того, як він наближається до планети і віддаляється від неї. “Ці напруги, що постійно змінюються, – приливний ефект – сильно нагрівають супутник зсередини. Тепло розсіюється у вигляді теплового випромінювання. Його й можна буде виявити як радіосигнал”, — пояснює астрофізик, доцент Педагогічного університету Гонконгу Ман Хо Чан.

І це те, що вчені можуть шукати вже зараз, каже автор дослідження. Метод буде ефективним, навіть якщо Планета-9 виявиться темним об’єктом. І це теж можна буде з’ясувати за сигналами її супутників, упевнений Ман Хо Чан.

Як розповідало раніше BitukMedia, українка Ольга Захожай відкрила наймолодший газовий гігант за всю історію спостережень.