Site icon Bituk Media

“Раз у житті”: зображення комети Леонарда перед її розпадом перемогло на престижному фотоконкурсі

"Астрономічний фотограф року": знімок комети «Один раз у житті» отримав престижну нагороду. Фото - Royal Museums Greenwich

Рідкісна фотографія комети, яку більше ніколи не можна буде побачити із Землі, здобула престижну фотопремію. На знімку під назвою “Раз у житті” видно шматок хвоста комети Леонарда, який відламується сонячним вітром. Автор фото-переможця – Джеральд Реманн.

Про це повідомляє BBC.

Зображення розпаду комети Леонарда виграло головну нагороду на конкурсі “Астрономічний фотограф 2022 року”. У британській Королівській обсерваторії Грінвіча в Лондоні, яка й проводить конкурс, знімок назвали “дивовижним”. 

Одне з найвидатніших астрономічних відкриттів 2021 року сталося 3 січня: американський астроном Грегорі Леонард виявив комету, яка востаннє наближалася до Землі близько 80 тис. років тому.

На мінімальній відстані від Землі комета пройшла майже через рік –  12 грудня. Це пояснює, чому кожна четверта подана на конкурс заявка була зображенням саме комети Леонарда.

З часу відкриття на початку 2021-го, комета Леонарда не довго тішила астрономів. Вже за рік вона розпалась на частини і залишила нашу Сонячну систему назавжди.

“Комети виглядають по-різному щогодини – вони постійно дивують”, – пояснив фотограф-переможець Джеральд Реманн з Відня, Австрія.

Знімок був зроблений на Різдво 2021 року з обсерваторії в Намібії. Вважається, що в цій африканській країні небо найтемніше у світі. Реманн і гадки не мав, що хвіст комети від’єднається, залишивши за собою блискучий пиловий слід. “Це таке щастя, що я зробив цей знімок – це кульмінація моєї фотокар’єри”, – розповів фотограф. 

Астроном доктор Ед Блумер, один з суддів конкурсу, назвав фотографію Реманна “одним з найкращих знімків комети в історії”.

“Ідеальна астрофотографія — це зіткнення науки й мистецтва. Вона не тільки технічно складна й переносить глядача в глибокий темний космос, але й візуально захоплива та емоційна”, –  підкреслила д-р Ханна Лайонс, співробітниця Королівського музею Грінвіча.

У фіналі щорічного конкурсу “Астрономічний фотограф року”  журі довелось обирати найкращі роботи з понад 3 тисяч знімків зоряного неба, поданих фотографами з 67 країн світу.

Як повідомляло раніше BitukMedia, вченим вдалось зробити перше в історії зображення чорної діри в центрі галактики Чумацький Шлях, в якій розташована Земля.