Site icon Bituk Media

Змінить життя мільйонів – Google тягне в Африку супер-кабель

Фото: Кабель Equiano вкладає цілий флот кораблів

Компанія Google прокладає по дну Атлантичного океану інтернет-кабель Equiano довжиною у 15 тис. км. Він має забезпечити доступом до швидкісного інтернету західне узбережжя Африки

Про це повідомляє CNN.

Кабель Equiano починається у Португалії і тягнеться по морському дну вздовж західного узбережжя Африки – Нігерії, Того, островів Святої Єлени та Намібії і закінчується у Південноафриканській республіці. Кабель призначений для надання високошвидкісного широкосмугового зв’язку. Його пропускна здатність – колосальна – 144 терабіт на секунду. Це у 20 разів більше, ніж у кабелю, який раніше обслуговував регіон. У Google кажуть, він може збільшити швидкість Інтернету більш ніж у п’ять разів у деяких країнах. Над прокладанням кабелю працює цілий флот.

Google не планує розкривати загальну вартість  інвестицій в Equiano. Але, наприклад, у Намібія протяжність кабеля складатися 500 км. Вартість угоди між Google, національним телекомунікаційний оператором та приватною компанією Paratus Group, які будуть провайдерами, складає $20 млн. Восени торік Google пообіцяв інвестувати в африканський інтернет-ринок $1 млрд.

Кабель запрацює на початку 2023-го. Він має зменшити ціни на інтернет на 16-21% у регіоні, який охоплює. Розвиток цифрової економіки має створити 1,6 млн робочих місць. Кабель названий на честь раба, письменника і борця проти рабства Олауда Еквіано, також відомого як Густав Васса.

Як повідомляло раніше BitukMedia, iнтернет від Starlink зʼявиться у поїздах до кінця 2022 року. Вже протестовано пілотний проєкт встановлення Starlink у поїздах Укрзалізниці, і він працює.