Понеділок, 16 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Більше науковців і жінок”: у нову експедицію на станцію «Вернадський» відправлять більше науковців

Важливо

Національний антарктичний науковий центр визначив склад зимовувального загону 27-ї української антарктичної експедиції, який у березні вирушить на станцію «Академік Вернадський» й працюватиме там понад рік. У цій команді буде більше науковців, ніж зазвичай, 3 жінки та один із наймолодших учасників за всі роки.

Про це повідомила пресслужба НАНЦ.

«Цього ж разу ми вирішили посилити наукову частину команди, тож у 27-й УАЕ буде 14 учасників: 9 вчених, по 3 на кожен напрям — геофізика, метеорологія, біологія — та традиційно лікар, кухар, дизеліст, механік і сисадмін», — розповів директор НАНЦ Євген Дикий.

Так, за весь час українських антарктичних експедицій кількість зимівників змінювалась від 10 до 15 людей, але останніми роками обирали саме 12 — п’ятьох із команди життєзабезпечення станції та сімох науковців.

Дикий пояснив, що збільшення кількості вчених дозволить Україні розвивати наукові дослідження в Антарктиці, які зараз є особливо актуальними для всього світу. За останні роки було значно посилено можливості досліджень на станції: модернізовано біологічну лабораторію, встановлено низку нових приладів для метеорологічних та геокосмічних вимірювань. Ці нові можливості зумовили необхідність розширити наукову групу.

Також на рішення збільшити склад зимівлі вплинули кліматичні зміни, адже тепер весна на «Вернадському» починається раніше, ніж туди може дістатись літній сезонний загін науковців, тож значно зростає навантаження на біологів-зимувальників.

Очолить 27-му УАЕ один з найдосвідченіших українських полярників — геофізик Юрій Отруба. Він уже 6 разів зимував на «Вернадському».

Національний антарктичний науковий центр

Серед 14 учасників 11 чоловіків та троє жінок — дві метеорологині та одна біологиня. Відтоді, як 2018-го НАНЦ відновив можливість участі жінок у річних експедиціях після майже 20-річної перерви, це буде найбільша кількість учасниць на зимівлі.

Наймолодшому учаснику експедиції 21 рік. Наразі він є одним із наймолодших учасників усіх українських антарктичних експедицій (до цього був лише один полярник, що вирушив на станцію у 21 рік).

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі