Site icon Bituk Media

На станції «Академік Вернадський» знесли перші яйця

Біля української антарктичної станції «Академік Вернадський» пінгвіни знесли перші яйця. Науковці чекають на дитинчат на початку грудня.

Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

“Пташенята вилуплюються з яєць трохи більше ніж через місяць. Тож поповнення пінгвінчиків біля станції можемо чекати вже на початку грудня, а до нового року, очевидно, весь наш острів буде заповнений малюками”, — розповіли учені.

Перше яйце полярники виявили у гнізді прямо біля входу до головної будівлі станції, поблизу метеоґанку. А загалом у різних районах острова знайшли вже 4 яйця.

Найпоширенішим видом пінгвінів у районі «Вернадського» є субантарктичні пінгвіни. Їх також називають дженту (від англійської назви) або віслюкові — за характерний крик. Влітку острів, де розташований «Вернадський», можуть населяти до 4 тисяч дженту.

Учені розповіли, що шлюбний сезон і народження дитинчат у субантарктичних пінгвінів відбувається раз на рік — з середини антарктичної весни до середини літа. Вони зазначають, що цього року гніздування почалося досить рано: раніше в районі станції перші яйця з’являлися ближче до середини листопада.

Яйця цих пінгвінів мають білий колір із сірим або зеленуватим відтінком, а за формою та розміром нагадують гусячі. Кладка однієї пари зазвичай складається з 2 яєць, рідко буває 3, але третій малюк здебільшого має дуже мало шансів вижити.

У пінгвінів партнерське ставлення до висиджування яєць, а потім — вигодовування малечі: вони це роблять по черзі. Доки один із батьків залишається на гнізді, інший іде харчуватися крилем в океан. Потім вони змінюють одне одного.