Site icon Bituk Media

Чули про найдорожчі слова? Вони коштують 750 тисяч доларів

RR Auction

На аукціоні RR Auction в американському місті Бостон 21 жовтня майже за 745 тисяч доларів продали збірку інструкцій астронавта США Юджина Сернана.

Про це повідомили на сторінці лота.

«Тут людина завершила своє перше освоєння Місяця, грудень 1972 року нашої ери. Хай дух миру, з яким ми прийшли, буде відображений у житті всього людства», — так починалася промова Сернана, яку транслювали в прямому етері. Він також висловив упевненість, що їхня тодішня місія «визначила майбутнє людства», а повернення людини на Місяць буде швидким.

14 грудня 1972 року Сернан виголосив останні слова з місячної поверхні, перш ніж зійти на борт «Аполлона-17» і вирушити на Землю. Перед виступом він зробив нотатки на останній сторінці збірки інструкцій — книжечки, що кріпилася зовні скафандра й містила інформацію про щоденні обов’язки астронавта.

Збірку інструкцій Сернан тримав при собі понад сім годин, упродовж яких перебував на поверхні Місяця. За цей час він подолав понад 12 кілометрів місячною поверхнею на місяцеході разом із колегою, астронавтом Гаррісоном Шміттом. Книжечка також містить власноруч створену Сернаном карту ділянки Місяця, яку він дослідив.

RR Auction

«Аполлону-17» судилося стати останньою, шостою місією Національного аерокосмічного агентства США (NASA) з дослідження Місяця. Тоді вони надто дорого обходилися американському бюджету, що викликало обурення громадян, не призвели до суттєвих наукових проривів і просто були нецікаві американцям та владі.

Після завершення програми «Аполлон» Сернан, який загалом брав участь у трьох космічних польотах, у 1976 році звільнився з NASA і працював на телебаченні, розповідаючи про технології. До своєї смерті у 2017 році Сернан знявся в кількох документальних серіалах і написав книгу, а на його честь назвали астероїд.